HUS:n kiinteistöissä 24 % kärsi homeen ja 26% viemärin hajusta, ja 56% riittämättömästä ilmanvaihdosta Tehyn teettämän tutkimuksen perusteella. Onko tilat korjattu? Kätilöt kaatoivat kätilöopiston, mutta moni huonokuntoinen tila aiheuttaa yhä terveyshaittaa.

Kiinteistöomaisuuden saa järjestelmällisesti tuhottua siirtämällä korjauksia ja käyttämällä tiivistyksiä ynnä muita metodeja, jotka eivät poista kosteudenlähteitä. Näin on käynyt monissa HUS:n kiinteistöissä.

Tutkimusten sijaan kokeillaan aina uudelle porukalla: Esimerkiksi Vantaan jäljitys sijoitettiin tiloihin mistä edelliset työntekijät olivat siirretty sisäilmaoireiden vuoksi pois. Ei ole ihme, että osa jäljittäjistä joutui lopettamaan. 

Vastaava tapaus oli koronatestaajien sijoittaminen sisäilmaongelmien vuoksi lopetettuun Variston opetuspisteeseen – työsuojeluvaltuutetun lausunnon perusteella testaajat evakuoitiin terveempiin tiloihin, kun 6/9 sai oireita. Nyt kiinteistöön sijoitettiin väistöpäiväkoti.

Hyvältä ei kuulosta myöskään se, että sisäilmaongelmaiseen lakkautettuun Herttoniemen sairaalaan sijoitetaan koronapotilaita. Heillä voi keuhkojen toiminta olla rasituksella ilman kosteusvauriomikrobien aineenvaihduntatuotteiden aiheuttamia solukuolemiakin. 

Yksityiseltä on helpompi vaatia säällisiä olosuhteita. Erään ostopalveluna toimivan vanhusten hoivakodin alakerta haisi viemäriltä ja yläkerta tumakasti homeelta. Työntekijöiden vaihtuvuus oli hurja, ja kun kävin paikalla pyysivät minua puhumaan asiasta. Palaverin jälkeen sosiaali- ja terveyspalvelujohtaja vaati rakennuksen korjauksen.

Kiinteistönhoito ei ole rakettitiedettä: Korjauksia ei kannata siirtää, huoltoa laiminlyödä tai pihistellä ilmanvaihdossa. Jännää on se, että kaikki taloudelliset laskelmat osoittavat, että korjaukset kannattavat. 

  1. Terveyshaitta tulee tutkia viipymättä.
  2. Korjauksissa poistettava sisäilmaongelman lähteet, esimerkiksi mineraalivilla ja kosteudenlähteet. Tiivistyskorjaukset onnistuvat harvoin, ja ovat silloinkin hyvin lyhytaikaisia.
  3. Terveyshaitan määrä tulee varmistaa korjausten jälkeen.
  4. Tutkimukset tulee olla avoimesti verkossa, ja ongelmista on tiedotettava henkilökunnalle.

Sisäilmasta sairastuneiden sosiaaliturva, tautiluokitus, diagnostiikka ja hoito tulee saada eurooppalaiselle tasolle. Kosteusvauriomikrobien aineenvaihduntatuotteiden aiheuttamat solukuolemat eivät poistu sillä, että sisäilmasairauksista ei puhuta. 

Tärkeintä on terveyshaitan aiheuttajan poistaminen. Sen jälkeen toipuminen voi alkaa.

Sirpa Siru Kauppinen (vihr)

ympäristötekniikan M.Sc.